Wanneer je er voor hebt gekozen om kunststof kozijnen aan te kopen kan je twee dingen doen. In eerste instantie kan je er voor kiezen om voor de plaatsing een beroep te doen op een professioneel bedrijf, maar daarnaast kan je er eveneens voor kiezen om de kozijnen zelf te installeren. Deze laatste keuze wordt in het merendeel van de gevallen gemaakt door mensen die denken op deze manier wat extra te kunnen besparen op de realisatie van de kunststof kozijnen in hun woning. In de praktijk pakt dat echter lang niet altijd even goed uit.
Inhoudsopgave
Zelf kunststof kozijnen plaatsen of niet?
Vooraleer we je gaan vertellen hoe je de plaatsing van kunststof kozijnen precies moet doen nog een kleine waarschuwing. Het zelf plaatsen van kunststof kozijnen mag dan op het eerste zicht wel relatief eenvoudig lijken, in de praktijk is dat veelal niet zo. Zorg er ook altijd voor dat het inmeten van de kozijnen op correcte wijze is gebeurd waardoor je een kozijn met perfecte maten krijgt thuis geleverd. De kleinste fout bij het inmeten kan er namelijk voor zorgen dat je kunststof kozijn niet goed zal aansluiten op je gevel met alle gevolgen van dien.
Wat heb ik nodig?
Professionele bedrijven die iedere dag niets anders doen dan kunststof kozijnen plaatsen hebben doorgaans al het benodigde materiaal ter beschikking. Dat geldt echter niet zomaar voor iedereen die voor één keer een kunststof kozijn wenst te plaatsen in zijn of haar woning. Voor het zelf plaatsen van kunststof kozijnen dien je in ieder geval te beschikken over de volgende benodigdheden:
- Een zaag of reciprozaag
- Een scherp mes
- Een hamer, een beitel en een koevoet
- Tape (eventueel)
- Een meter
- PUR-schuim
Stappenplan zelf kunststof kozijnen plaatsen
Wanneer je vastbesloten bent om de door jouw aangekochte kunststof kozijnen zelf te plaatsen zetten we graag even de precieze werkwijze hiervoor voor jou op een rijtje.
- Stap 1: Nameten
Vooraleer we met de daadwerkelijke plaatsing van het kozijn beginnen is het belangrijk om het nieuwe kozijn nog even na te meten. Vergelijk de afmetingen met deze van het oude kozijn en ga pas verder wanneer ze perfect met elkaar overeenstemmen. Het nameten is zeer belangrijk en mag niet over het hoofd worden gezien. Je wil er niet achter komen dat het verkeerde kozijn is geleverd wanneer het oude reeds is verwijderd…
- Stap 2: Demontage van de oude kozijnen
Wanneer het nameten is gebeurd gaan we aan de slag met het demonteren van de oude kozijnen. In eerste instantie worden de glaslatten en het glas verwijderd. Indien het glas tijdens het verwijderen een barst vertoont kan het aangeraden zijn om het gehele raam binnen en buiten af te tapen. Mocht het komen te knappen, dan zal het glas niet zomaar overal verspreid in de kamer komen te liggen. Wanneer dit is gebeurd zaag je het staande, horizontale frame door midden. Je doet dit door in het midden twee zaag snedes te maken die ongeveer 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Hou er rekening mee dat je tijdens dit proces de bestaande muur geen schade toebrengt. Verwijder nu het gezaagde blokje en breek de rest van het kozijn los met behulp van een koevoet of een beitel. Na afloop hiervan is het nog kwestie om de uitstekende spijkers te verwijderen en de spouw vrij te maken van afval. Ook eventuele verfresten van het oude kozijn kunnen in deze fase worden verwijderd.
- Stap 3: Voorbereiding plaatsing kunststof kozijn
Nu het oude kozijn is verwijderd kan je het geheel klaarmaken voor de plaatsing van het nieuwe kozijn. Hou er hierbij rekening mee dat er een verschil bestaat tussen een installatie met stelkozijn en zonder stelkozijn. Indien er gebruik zal worden gemaakt van deuren dan dien je hier ook rekening mee te houden. Hou in dit laatste geval bijvoorbeeld altijd rekening met de aanwezigheid van een dorpel. Het is mogelijk om de bestaande te behouden of een nieuwe te plaatsen. Het wordt in ieder geval aangeraden om steeds een loodslab te voorzien.
- Stap 4: Plaatsen van het kunststof kozijn
Vooraleer we de kunststof kozijnen nu echt kunnen gaan plaatsen dien je er nog rekening mee te houden dat de draaiende delen van het kozijn moeten worden verwijderd. Vervolgens moeten ook het glas en de raamlatten worden gedemonteerd. Hou er hierbij rekening mee dat een glasplaat bijzonder scherp kan zijn. Door het grote gewicht bestaat het risico dat deze in je hand zal snijden. Op het eerste zicht kan dit misschien onschuldig lijken, maar zo’n grote plaat kan eenvoudig de spieren en pezen in je hand doorsnijden met alle gevolgen van dien. Opletten dus!
Wanneer je alle voorbereidingen tot een goed einde hebt gebracht en het kunststof kozijn is klaargemaakt om te plaatsen til je het frame op en plaats je deze in de zogenaamde negge. Zorg er voor dat deze perfect waterpas staat en schroef daarna het kozijn vast. Wacht daarna tot de compriband voldoende is uitgezet en pur de kieren aan de binnenzijde af. Nadat het PUR-schuim haar werk heeft gedaan kan je de resten wegsnijden en kan het glas worden teruggeplaatst.
Hou er rekening mee dat onderaan in het kozijn de zwarte vulplaatjes zichtbaar zijn. Het wordt aangeraden om er minimaal twee te gebruiken. Dit is zeer belangrijk, want het raam zal hierop gaan rusten. Het spreekt daarbij voor zich dat het niet de bedoeling is dat het raam gaat doorzakken onder het gewicht. Toch hoeven er niet meer steunpunten te worden geplaatst. Het gebruik van teveel steunpunten kan er namelijk voor zorgen dat er veel meer trillingen plaatsvinden waardoor er een groter gevaar heerst voor breuken of scheuren. Wanneer het raam is geplaatst kan je waar nodig de ruimte nog opvullen met extra vulplaatjes.
Wanneer bovenstaande is gebeurd is het de beurt aan de glaslatten. Dit vergt enige gewenning, maar eenmaal je het onder de knie hebt is het niet zo moeilijk. We beginnen door de korte glaslatten als eerste te plaatsen gevolgd door de lange. Vervolgens steek je de punt van de glaslat in het kozijn en schuif deze volledig door richting de hoek van het kozijn. Van zodra je één hoek hebt geplaatst neem je de andere kant en klem je deze in, in de overstaande hoek van het kozijn. Vervolgens ga je terug naar de eerste geplaatste kant en druk je langzaam de raamlat in het kozijn. Herhaal dit voor de andere glaslatten.
Tot slot dienen nog de draaidelen van het kozijn terug te worden geplaatst. Hou er rekening mee dat dit bij voorkeur in de omgekeerde volgorde moet gebeuren als hoe de draaidelen zijn verwijderd. Schuif met andere woorden eerst het draaideel op het onderste scharnierpunt en duw daarna het draaideel het kozijn in. Pas daarna sla je de scharnierpen terug in het bovenste scharnierpunt. Zorg er vervolgens voor dat het kunststof raam goed wordt ingesteld en kies de gewenste afwerking aan de binnenzijde van je huis. Aan de buitenkant hoef je in principe niets meer te doen, want daar is het kozijn afgewerkt met compriband.
→ Lees ook: kosten zelf kozijnen plaatsen en kunststof kozijnen kitten. Gaat je je kozijnen vervangen? Dan is dit misschien ook het ideale moment voor een gevelrenovatie.